MINDFUL2WORK VOOR VERWIJZERS

Waarom Mindful2Work?

Overmatige stress is een veelvoorkomend fenomeen bij werknemers. De effecten ervan kunnen zowel tijdens als na het werk een schadelijk effect hebben op het lichamelijke en psychische functioneren van de werknemers, en leiden vaak tot verminderde concentratie, motivatie, veerkracht en ziekteverzuim. Naast deze persoonlijke consequenties, kosten stressklachten niet alleen de werkgever maar ook de samenleving heel veel geld.

Interventies zijn dus hard nodig, en dan wel die interventies die niet te duur zijn, voor een breed publiek toegankelijk zijn, geen bijverschijnselen hebben en die werknemers na de training zelfstandig kunnen blijven uitvoeren. Mindfulness, yoga en sporten of actief bewegen zijn ieder afzonderlijk effectief in de reductie van stress, angst, depressie en somatische klachten. Daarom wordt in deze Mindful2Work-training de combinatie van mindfulness meditatie, yoga en actief bewegen in de buitenlucht voor werknemers met (werk gerelateerde) stressklachten gecombineerd.

Inhoud training

Mindful2Work is een praktische training voor werknemers met burn-out klachten, gericht op het verminderen van stress en het vergroten van het (zelf)herstellend fysieke en mentale vermogen van de werknemers. De Mindful2Work-training bestaat uit 6 wekelijkse bijeenkomsten waarbij mindfulness, yoga en bewust actief bewegen in de buitenlucht worden gecombineerd.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (deels gesubsidieerd door MIND Fonds Psychische Gezondheid) naar de effecten van de Mindful2Work-training laat zien dat stress, angst en depressieve klachten substantieel afnemen na de training en dat mentaal en fysiek werkvermogen substantieel toenemen na de training.

Lees meer →

Bewust actief bewegen

Tijdens de wekelijkse sessies vindt een combinatie van (snel)wandelen, licht joggen en lichte oefeningen in de buitenlucht plaats (aangepast naar wat voor u mogelijk is). Voor de oefeningen thuis mag u zelf de vorm van bewust actief bewegen bepalen (bijv. hardlopen, snelwandelen of fietsen). Dit wordt met u overlegd tijdens de eerste bijeenkomst.

Yoga

De yoga oefeningen zijn gefocust op de belangrijkste lichaamsdelen die met stressklachten in verband worden gebracht zoals de (onder)rug, schouders, nek en armen. Het betreft een vast aantal lichte oefeningen die zowel tijdens de sessies als thuis beoefend worden. Deze oefeningen hebben als doel de spanning los te laten en het herstellend vermogen van het lichaam te bevorderen. In het werkboek worden de houdingen die u tijdens de sessies heeft beoefend beschreven en geïllustreerd.

Mindfulness

Mindfulness laat u kennis maken met een serie eenvoudige, maar krachtige oefeningen, die geïntegreerd kunnen worden in uw dagelijks leven. Interactiepatronen van angst, stress, somberheid en uitputting kunnen hiermee doorbroken worden. De meditatieoefeningen zijn ontleend aan de traditionele Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) programma’s.

‘Voor de training voelde ik me uitgeput, gejaagd en had ik het gevoel dat ik constant achter de feiten aan liep. Nu kan ik mij beter ontspannen, ben ik fitter en voel ik dat ik meer grip heb op mijn leven.’

De Mindful2Work-handleiding voor trainers en het Mindful2Work-werkboek voor deelnemers zijn verkrijgbaar via

MINDFUL2WORK IS ER VOOR…

DEELNEMERS

Lees meer →

TRAINERS

Lees meer →

VERWIJZERS

Lees meer →